Диабет и око

Трябва да планирате редовни посещения на очен лекар, когато имате диабет. Високата кръвна захар може да доведе до проблеми като замъглено виждане, катаракта, глаукома и ретинопатия. Всъщност диабетът е основната причина за слепота при пациенти на възраст между 20 и 74 години.

Замъглено виждане

Не купувайте нови очила веднага щом забележите, че виждате размазано. Това може да е малък проблем, причинен от високата кръвна захар. Лещата ви може да се надуе, което променя способността ви да виждате.

За да коригирате това, трябва да върнете кръвната захар обратно в целевия диапазон (70-130 милиграма на децилитър или mg / dl преди хранене и по-малко от 180 mg / dl на 1-2 часа след хранене). Може да отнеме до 3 месеца, преди вашето виждане да се върне напълно към нормалното.

Кажете на очния си лекар. Той може да ви информира, ако това е симптом на по-сериозен проблем.

Катаракта

Лещата позволява на окото да вижда и да се съсредоточи върху изображение, точно както при фотоапарата. Катарактата затъмнява нормално чистата ви леща. Всеки може да я получи, но хората с диабет са предразположени по-рано да развият заболяването и се влошават по-бързо.

Когато част от обектива ви е мътен, окото ви не може да се фокусира както трябва. Симптомите включват замъглено зрение и отблясъци.

Ако имате диабет, има по-голяма вероятност да развиете рядко състояние, наречено неоваскуларна глаукома. Това прави новите кръвоносни съдове да растат върху ириса, цветната част на окото ви. Те блокират нормалния поток на течности и повишават налягането в очите.

Трудно е да се лекува. Вашият лекар може да опита с лазерна хирургия, за да намали обема на съдовете. Или може да използва импланти, за да помогне за източването на течността.

Диабетна ретинопатия

Повредите на малките кръвоносни съдове в ретината ви причиняват диабетна ретинопатия. Това е свързано с високите нива на кръвната захар. Ако не бъде открита и не я лекувате навреме, можете да ослепеете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *