Когато дойде време за смяна на щрангове


За много жилищни кооперации отдавна е дошло времето за смяна на щрангове и всяко отлагане крие много опасности. Старите метални тръби са повредени от ръждата и практически вече са неизползваеми. Те могат да се пукнат и да предизвикат наводнение, което ще ви донесе много разходи. Разправиите и задълженията към съседите са още допълнително натоварване. Ето защо е на дневен ред да се справите със смяната на хоризонталните и вертикални тръби и да си осигурите спокойствие в жилището.

Смяна на щранговете може да направи всеки собственик по свое желание и преценка, но по-изгоден и с добър резултзт е варианта на цялостна смяна на тръбите. В този случай се осигуряват нови тръби от абонатната станция до последния етаж. Така всяка една от системите на тръбопроводите ще работи нормално. При смяна на вертикалните тръби в собственото жилище процеса е много по-труден.

Налага се много внимателно премахване на старите метални щрангове. Част от тях над пода и под тавана трябва да се запазят, за да се осигури връзка с новите тръби. Освен това тази връзка трябва да се направи от много опитни майстори, защото се свързват стари корозирали тръби с нови полипропиленови.

Преди да започнете ремонта трябва да информирате домоуправителя, за да се спре водата в определения ден. Съседите над вас в деня на смяната на щранговете не трябва да ползват канализацията. Това налага да информирате и тях, разбира се, учтиво, защото ще им причините неудобство.

Винаги е за предпочитане общото събрание да реши да се направи цялостна смяна на тръбите, защото щранговете са обща собственост и за всички ремонти се плаща общо. Така сметката за плащане ще бъде по-ниска, а резултата ще бъде по-добър. Фирмата за смяна на щрангове ще се справи с ремонта в рамките на един работен ден и водата ще бъде спряна за кратко.

Много статии има за задължителната смяна на щранговете в старите кооперации, но ние сме сигурни, че на вас вие много добре осъзната тази необходимост и започвате да действате по въпроса. Тази инвестиция ще ви осигури спокойствие, а и бързо ще ви се възвърне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *