Интервю със SEO гуруто Андрей Димитров

андрей димитров

Здравей Андрей, представи се с няколко думи на читателите на блога:

Казвам се Андрей Димитров и съм от Пловдив. Женен, с едно дете, неосъждан и с чисто минало 🙂

Чисто професионално работя в сферата на оптимизацията за търсачки – SEO. Повече информация за мен можете да откриете в блога ми за SEO оптимизация – SEO Jedi. От преди една година се захванах да развивам собствен проект за ревюта с името Wickeble. Жалко, че все не ми остава време да го развивам като хората.

Какво е за теб SEO?

SEO = манипулация. Правиш сайта си да изглежда по-добре от другите сайтове в мрежата и Google го класира по-добре от тях. Това не е някаква лъжа, защото за да може Google да ти хареса сайта, той наистина трябва да е изпипан както трябва. Според мен вече мина времето в което потребителите попадаха на спам сайтове или на такива с оскъдно съдържание.

Ако трябва да бъда малко по-конкретен, повечето колеги в бранша разбират SEO-то като линкбилдинг, но според мен това е адски грешно. SEO-то не е само линкбилдинг, а цялостен онлайн маркетинг. Ако даден сайт е добър, ако предоставя на потребителите това, което те търсят по начин удобен за тях, то този сайт ще бъде и на топ позиция в Google.

Вярно е, че връзките към даден сайт си остават фактор номер едно в SEO, но все пак да не забравяме, че това е само един фактор. Ако само един или няколко от факторите ги има във формулата, а другите – не, то това е сигнал. Червена лампа, която светва и Google разбира, че има нещо съмнително с дадения сайт.

Това, което прави истинският SEO специалист добър, е да измисли уникален подход, който освен уникален е и оригинален. Трябва да добави повече стойност на сайта си, спрямо конкурентните сайтове. Това е най-трудното. Не става въпрос за набавяне на тонове линкове, те вече не са нужни.

Кои са тънкостите в оптимизацията за търсачки?

За мен лично тънкостта на професията е да можеш сам да симулираш потребителско поведение. Това е целия театър! Важно е не какво ти правиш, а какво вижда Google като краен резултат.

Иначе тънкости има много 🙂 Но това на което държа най-много от всичко е да направя сайт, който е с една-две идеи по-оригинален и по-полезен от останалите. В случай, че повече нищо не ми идва на акъл какво да се сложи в един сайт идват моите основни 2 offpage фактора: много домейни + много съдържание (които връщат линк към основния сайт).

Стремя се постоянно да разнообразявам линк профила на сайта. Понякога, когато имам възможност за избор какъв да бъде текста на връзката, която взимам – почти никога не използвам точната дума/фраза.

Как се справяш с животните на Google?

Отговора на този въпрос е изключително лесен. Просто не ги храня 🙂 Знаем какво обича Google, знаем и какво не обича – тогава защо някои хора продължават да поднасят на търсачката нещата, които не харесва?

В момента ти самия участваш в SEO състезание. Разкажи ни повече подробности.

Отговорът на този въпрос е елементарен. Просто посетете сайта ни Acer-Notebookbg.com и ще разберете.

Какви са мечтите ти?

Имам много мечти, но не бих ги споделил 🙂

Пожелай нещо на мен е блога ми:

Благодаря за поканата за това интервю. Пожелавам ви успех с блога.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *