Как да отглеждате красиви орхидеи вкъщи?

орхидеиОрхидеите са трудни за отглеждане цветя, но за сметка на това, много красиви. За да се радвате на изяществото им е желателно да им отделяте достатъчно време и да се стараете. Когато започнах да гледам стайни орхидеи бях пред дилема каква саксия да закупя, така че да растат по най-правилния начин.

След консултация със специалисти разбрах, че трябва да избягвам направените от глина саксии, тъй като последните бързо изпаряват важната за растението ви влага. Решението се криеше в обикновени прозрачни пластмасови саксии, които позволяват на светлината да достига до корените на орхидеите.

Макар обичащи светлината, вашите любими цветя, трябва да се пазят от излагане на преки слънчеви лъчи, защото това може да се окаже фатално за тях. През летния сезон покривайте растението с някаква тънка завеса или декоративни щори, като то ще свикне с изкуствената светлина.

Употребявайте специална почвена смес и препарат за почистване и унищожение на вредителите. Попитайте за тях в цветарските магазини и следвайте упътванията, без да се отклонявате от написаното.

Внимавайте при поливането. Поставете пластмасовата саксия в по-обемист съд, който предварително напълнете с прясна вода около два градуса. Оставете ги да стоят около 30 минути и ги извадете. Периодичното пръскане на цветята е строго препоръчително, тъй като в натуралната им среда, те са свикнали на висока влажност на въздуха.

Избягвайте опръскването на вашите орхидеи, когато са изложени на силно слънце или пък много ниски температури на помещението, в което сте ги поставили. Направете странични отвори на саксията, откъдето да се отцежда водата и да влиза свеж въздух за цветето.

В случай, че следвате съветите ми, ще отгледате едно страхотно растение, което ще радва всички в жилището ви със своя блясък и грация. Аз лично съм голяма фенка, на този вид растение и полагаме 100% усилия, за да живее в спокойна и миролюбива атмосфера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *