Мисията да бъдеш домоуправител


Да заемете поста домоуправител не е лесна задача. Вие трябва да сте подготвени за тази мисия, която ще допринесе за по-добрия живот във входа на блока или жилищната кооперация. Разбира се, когато ви издигнат кандидатурата, трябва да я приемете с гордост, тъй като хората около вас ви имат доверие. Последното е нужно да оправдаете през мандата си.

Познаваме много случаи, при които живущите в даден вход отказват да поемат отговорността да управляват етажната собственост. Те се оправдават с това, че не им достига времето или имат други по-сериозни проблеми. В такива моменти е доста трудно на съкооператорите, тъй като няма кой да се погрижи за важните неща. Тук изходът е в наема на професионалист.

Професионалните домоуправители в по-голямата си част са юристи, които предлагат платено управление на входа ви. За скромна сума всеки месец ще получите гъвкави услуги, сред които водене на домова книга, събиране на такси, организиране на събрания и абсолютно всичко, което може да предложи един домоуправител. Този тип услуги са все още нови за България.

Разбира се, не всеки иска да плаща за домоуправител, така че по-добрият вариант за живущите във входа е да се стигне до единодушие и да се избере управител. Последният трябва да се запознае със Закона за управление на етажната собственост и да поеме всички ангажименти, за които писахме по-горе. Не го ли направи, значи не е точният кандидат.

За да изберем добър домоуправител, е желателно да познаваме добре човека и неговия характер. Ето защо, когато излъчваме наш съсед за поста, то ние съдим по неговите дела през целия ни живот. От друга точка, ако изберем професионалист, няма да познаваме човека, но пък ще сме сигурни, че плащаме за висококачествени услуги, с необходимата гаранция.

В обобщение
Надяваме се разбрахте важността на мисията да бъдеш домоуправител. Ако не сте доволни от моментното управление на входа, то можете да свикате общо събрание, на което да решите кой да дойде на мястото на досегашния управител. Не оставяйте събитията в ръцете на случайни хора или такива, които не си вършат работата. Живейте по-добре и спокойно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *