Хирургично лечение на далекогледство

Далекогледството е състояние, при което човек вижда изключително ясно в далечината, но не може да се каже същото и за близките обекти. Това може да попречи на ежедневните дейности като четене или използване на екрана на компютъра. Всичко това ще изисква използването на коригиращи лещи, за да се фокусират добре близките обекти. Но дали стъклата или контактните лещи наистина са най-оптималното решение?

Подобно на късогледство, астигматизъм и подобни проблеми със зрението, далекогледството често се коригира чрез очила или контактни лещи. Това обаче не коригира самото състояние и много пациенти срещат допълнителни проблеми, когато разчитат на коригиращи лещи и очила.

Далекогледството обикновено се причинява от фокусиране на светлината зад ретината на окото, вместо директно да попада върху нея. Това неточно фокусиране на светлината води до замъглено изображение в определени фокусни точки, а именно обекти, които са близо до окото. Чрез промяна на формата на външния слой на роговицата на окото, лазерната хирургия може да компенсира това естествено несъответствие, което води до по-ясно изображение.

Въпреки че лазерната хирургия не може да промени размера или формата на окото, тя може да помогне за пречупване на светлината по по-благоприятен начин, тъй като тя първо влиза в окото като го пренасочва правилно към ретината.

Пациентите, които се насочват към лазерната хирургия, се възползват от бърза и безопасна процедура, която минава през следните стъпки:

  • анестетичните капки за очи се използват за намаляване на дискомфорта по време на операцията.
  • на повърхността на окото ще има тънък слой тъкан, който ще бъде временно изтеглен назад, за да се осигури достъп до роговицата.
  • ще се използва ултравиолетов лазер за контур на тъканта на роговицата.
  • покривката на роговицата ще бъде леко спусната обратно на мястото си за бързо възстановяване след интервенцията.

Процесът на лазерна операция обикновено не отнема повече от 10 минути на око, а пациентите определено не чувстват почти никакъв дискомфорт по време на самата интервенция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *