Църковният брак като едно от седемте тайнства


Според църквата бракът между двама влюбени е тайнство, което изразява по уникален начин безусловната любов между Христос и Неговия народ. Както останалите шест тайнства църковния брак е символ, който разкрива Иисус и Неговия божествен живот.

Молитвите по време на този свят ритуал служат за видимо изразяване на това, което Бог прави без да забележим. Любовта на Господ става присъща на съпрузите в този специален ден и се предава чрез тях към семейството им и общността. Дори сексуалния контакт на двойката е израз на пълно отдаване на другия и вярна и безусловна любов точно като тази, с която Бог ни дарява.

Тайнството на църковния брак включва целия живот на младоженците, минаването им заедно през възходите и паденията им и способността им да се подкрепят през всички тези трудности и радости. Католиците твърдят, че тайнствата носят благодат на онези, които успеят да ги приемат и без да им се е случило нещо и да са опрели един вид на сила до тях. Благодатта в църковния брак се изразява в това как Бог споделя с влюбените божествения си живот и им дава помощ и подкрепа в решенията им, за да бъдат вечно заедно и щастливи.

Христос насърчава новата двойка да бъдат верни на половинката си и им дава нужната подкрепа да бъдат добри родители. Иисус насърчава младите, които са бъдещето на този свят, да бъдат Негово отражение и последователи в делото Му. Господ се стреми да покаже на света чрез двойката, че един траен брак може да е желан и възможен едновременно. Църковният брак е призвание към святост. През годините съпругът и съпругата трябва да доказват пред Бог истинската си любов и вярност и да я придават на децата си.

Радостта, която изпитва двойката е радост и на църквата. Семейният живот може да не е лек и да е изпълнен с предизвикателства, но е Божи дар, защото именно Христос е събирач в този свят. В семейството ние се научаваме да даваме любов и да я получаваме, да помагаме и да искаме помощ, да се доверяваме и да ни имат доверие. Църковният брак ни носи точно тези блага, защото бракът е благословен от Бог и Той вече е с нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *